Denne uken starter SmartRetur et pilotprosjekt med landets første helelektriske tungtransport, en såkalt «heavy duty» lastebil. I uke 47 skal selskapet sammen med Fredstad Transport og Volvo Trucks teste ut hvordan de største vogntogene med elektrisk drivlinje fungerer i en krevende og avansert logistikkverden.

Leder for Bærekraft i SmartRetur gruppen Stine Alvestad sammen med driftsleder Steinar Jensen foran Norges første elektriske heavy duty lastebil.Head of Sustainability i SmartRetur gruppen, Stine Alvestad, viser frem den flunkende nye Volvo FM Electric som nå skal ut på tokt på vegne av kundene. Traileren kan håndtere en totalvekt på 44 tonn, og avgir som elektriske biler flest verken avgasser eller motorstøy.

- Det er ingen hemmelighet at transportsektoren er en solid produsent av CO2, og som en storbruker av transport i Norden har vi et spesielt ansvar for å vise vei og teste ut nye løsninger, sier Alvestad.

Markedslederskap betyr økt ansvar

SmartRetur, som er nordisk markedsleder innen returlogstikk av returemballasje, ønsker først og fremst å gjøre seg erfaringer med ny teknologi, men også å legge litt press på sine leverandører. Alvestad sier at SmartRetur opererer med gode systemer for for eksempel å sikre gjenbruk av trevirke og fyllingsgradsoptimalisering av transport, men at flere ledd i verdikjeden også må innovere og investere i grønnere løsninger.

-Vi tar gladelig vår del av ansvaret og skal fortsette med det, men derfor er det også fantastisk at ledende aktører som Volvo Trucks og Fredstad Transport er ambisiøse og gjør et slikt samarbeid mulig. I første omgang skal én bil kjøre for SmartReturs kunder i Oslo og Akershus, men vi håper på sikt å kunne utvide- både i stor-Oslo, men også i større byer her til lands og i Danmark og Sverige, sier Alvestad.

Ønsker å bli ledende globalt

Volvo Trucks ønsker å ta en ledende posisjon innen elektromobilitet og har siden 2010 tilbydd elektriske løsninger innen nyttekjøretøy. Først ute var den svenske produsenten med en dieselelektrisk hybrid, og deretter fulgte batterielektriske busser og «medium duty» lastebiler siden 2017 og 2019, og nå er altså «heavy duty» lastebilene på vei. Norden er ledende på implementering av ny teknologi, og Volvo Trucks har hårete globale mål. Viktig er det også at teknologien er brukervennlig og sirkulær, ladetiden opptil 80% er feks bare 90 minutter og batteriene kan lett konverteres til solcellebruk etter et liv på veien.

Tonnevis i besparelser

Stine Alvested i SmartRetur vet at ingenting blir perfekt på første forsøk, men hun er optimistisk på vegne av prosjektet.

- Klarer vi å elektrifisere transportbehovet vårt i Oslo og Akershus, kan vi spare minst 130 tonn CO2 i året. Da er det ikke bare vi og våre kunder som tjener på at vi kjører grønt, det vil gi store miljø-, samfunnsøkonomiske- og helsemessige gevinster, avslutter hun.


--------

For øvrig informasjon:

Stine L. Alvestad

Head of Sustainability,

stine@smartretur.no,

+47 95904097